לא מעט מבני הנוער מחפשים כיצד לייעל את זמנם החופשי מעבר למסך כזה או אחר, ועל כן רבים בוחנים היכן הם יכולים לעבוד. עבודה בקרב בני הנוער מכילה ערך מוסף, וזאת כי יש מי שמבקש להתחיל לחסוך, יש מי שמבקש ללמוד מקרוב תחומים שמעניינים אותו ויש מי שמבקש לסייע כלכלית לבני משפחתו. מכאן שחיפוש מהיר מצביע על מגוון עבודות שמותאמות במיוחד עבור בני נוער, כאשר אין רק מדובר בעבודות מזדמנות כגון בייביסיטר או שטיפת רכבים, אלא מדובר בעבודות סטנדרטיות – כגון מוכרים ברשתות מזון ובגדים, מדריכים בקייטנות, עבודה במקום העבודה של ההורים ועוד.
עובדים ולומדים
לצד שלל העבודות שמראש מיועדות לבני נוער, ניתן למצוא טריטוריה שמיועדת למבוגרים, אך שגם בה מתאפשר לשלב עובדים צעירים, כאשר לצורך הדוגמה נתמקד בעבודות שיפוצים. האם הדבר אפשרי? האם בני נוער יכולים לעבוד בסביבה שנחשבת מסוכנת וסיזיפית? ובכן התשובה חיובית, אך כמובן שרצוי לוודא שהעבודה מותאמת ליכולות הפיזיות וכמובן שרצוי לוודא שנשמרים סך הכללים הבטיחותיים. מכאן שאם מושך ללמוד מקרוב כיצד מרימים קירות, מבודדים את הבית, צובעים שטחים נרחבים, יוצקים רצפה, מתכננים ארון קיר וכדומה, הרי שניתן לרכוש לא מעט כלים מעשיים אם רק מוצאים עבודה בתחום. כיצד עושים זאת? יש למצוא קבלני שיפוצים בעלי תעודות ורזומה חיובי – כאלו שישמרו על זכויות בני הנוער, יפגינו אחריות ולא ינצלו את חוסר הניסיון בשוק העבודה.
ערך מוסף
עבודה בשיפוצים עשויה להיות מאתגרת, אך בו זמנית מאוד מלמדת ואף אידאלית בהיבט הגופני. מדובר בהזדמנות להיות פעילים, להזיז את הגוף והשרירים, להעריך יותר לעומק מגוון עובדות שלוקחים כמובן מאליו, ללמוד מידע חשוב מתחום השיפוץ, להעריך את הכסף ממקום יותר בוגר וכמובן שמתאפשר ללמוד שכל עוד משקיעים בתהליך, בסוף מקבלים תוצאה מרשימה. כך למשל ניתן לראות כיצד מדידה לצד חיתוך ושיוף, אט אט מקבל צורה מושלמת ורצויה.
מה אומר החוק?
עבודה של בני נוער בשיפוצים אינה יוצאת מהכלל, ועל כן גם פה יש לבחון שסך הזכויות והחוקים נשמרים. להלן רשימת דגשים שכל בן נוער עובד צריך לקחת בחשבון:
- אין להעסיק בני נוער מתחת לגיל 14.
- אין לשלם פחות משכר המינימום שמיועד לבני נוער.
- מי שמלאו לו 14 אך טרם 15 שנים, יכול לעבוד רק בעבודה שאינה מסכנת את התפתחותו הגופנית. משמע אם בוחרים בעבודת שיפוצים, ניתן לשייף, אך לא להעמיס שקים כבדים.
- גם אם בני נוער מעל גיל 15, הם אינם יכולים לקחת חלק בעבודה מסוכנת. שנדגים? ובכן בני נוער לא יבצעו עבודת שיפוץ שמצריכה מגע עם מסור חשמלי.
- על המעסיק להחזיק צילום ת"ז (של הנער או לחלופין של הוריו) לצד אישור רפואי.
- בני נוער יכולים לעבוד מדי יום כ8 שעות (מי שמלאו לו 16 שנים יכול לעבוד מדי יום כ9 שעות) ועד כ40 שעות שבועיות.
- בכול הנוגע לשעות עבודה דעו שיש יוצא מהכלל, כל עוד נקבעו "תנאים עדיפים", או כאשר מדובר בנוער שמועסק במפעל מוגן.
- שעות נוספות אינן מותרות לבני נוער.
- לאחר כל 6 שעות עבודה, צריך לקבל 45 דקות מנוחה (המנוחה על חשבון בני הנוער).
- בני נוער אינם רשאים לעבוד בלילה (מ20:00 – 8:00).
- יש להקפיד על רישום שעות עבודה מסודר.
- אין דבר כזה תקופת ניסיון או התלמדות ללא תשלום.
- אין לקזז קנסות משכר העובד.
- בני נוער בני 16-18 יכולים לעבוד עד השעה 24:00, כל עוד יקבלו הסעה הביתה.
כסף שלכם הזכויות שלכם
מכאן שאם עבודות שיפוץ מושכות אתכם ואם אתם מתכוונים להעביר את החופש הקרוב רחוק מהמסך ולהרוויח כסף, קחו בחשבון שגם אופציה זו עשויה להיות רלוונטית – כל עוד מכבדים את הזכויות שלכם.